2009-05-21 02:08:03• hírek • Szatmar.ro

Lucescu Ukrajnába vitte az UEFA-kupát

A Sahtar Donyeck csapata hosszabbításban győzte le a Werder Brement.

Történelmi győzelmet aratott a Sahtar Donyeck egy történelmi találkozón: az Európai Ligává átalakuló UEFA-kupa utolsó döntőjét első ukrán együttesként hódította el Mircea Lucescu és Razvan Rat csapata a Diego nélkül középszerű Werder Bremen ellen.

A találkozó lendületesen kezdődött és akkor úgy nézett ki, remek mérkőzés szemtanúi lehetnek az isztambuli Sükrü Saracoglu stadionba kilátogatók. A hatodik percben ugyanis Luiz Adriano került ígéretes helyzetbe, ám a Sahtar brazilja nem találta el a kaput. A brémaiaknak negyed órába tellett, amíg kiegyenlítették a játékot, sőt, át is vették az irányítást. Ekkor azonban a „bányászok" előkapták egyik erősségüket, a gyors kontrákat, a németek híresen sebezhető védelme pedig nem tudta megállítani Luiz Adrianót, aki elegánsan emelte át a labdát Wiese kapus válla fölött. Mindössze tíz percig tartott azonban az ukránok előnye, mivel Pjatov kapus „ügyesen" bevédte Naldo nem éppen életveszélyes szabadrúgását. A szünet előtt még mindkét csapat megszerezhette volna a vezetést, ám Pizarro fejese kicsivel elkerülte a kaput, Wiese pedig védte Lewandowski bombáját.

 

EA második félidőt is Raték kezdték jobban, Jadson szabadrúgásból meg is tornáztatta a Kaiserslautern korábbi hálóőrét. Itt azonban véget is a foci, a színvonal döntőhöz méltatlan szintet ütött meg, amihez leginkább a Werder járult hozzá. Bár néha irányították az eseményeket, a középpályán elementáris hibákat vétettek, néha a néhány méteres passz is komoly gondot okozott. És mintha összekeverték volna a mezeket, többet passzoltak az ellennek, mint a csapattársnak. Az volt az ember érzése, mintha a germánok csak egy papírcsomónak köszönhetően jutottak csak be a döntőbe és erre nem kielégítő magyarázat Diego hiánya. A Sahtar kritikája pedig az, hogy ez ellen a felismerhetetlen Werder ellen sem tudott komoly helyzetet kialakítani, sőt, egy ízben Pjatov bravúrja kellett ahhoz, hogy Pizarro ne szerezzen vezetést az északiaknak.

Ám gól nem született és jöhetett a hosszabbítás, amelyet ismét a Sahtar kezdett aktívabban, ami meg is hálálta magát: a 97. percben Jadson gólra váltotta Srna passzát. Igaz, kellett ehhez Wiese hibája, mivel csak beleütni tudott a nem túl erős lövésbe. A védelem pedig lelkesen figyelt.


Első ukrán csapatként nyerte meg a Sahtar az UEFA-kupát
Első ukrán csapatként nyerte meg az UEFA-kupát a Sahtar Donyeck


 

Ezt követően, de főleg a szünet után, átvette a Werder az irányítást, ám nem tudta igazán nagy nyomás alatt tartani az ukrán védelmet és egy nagy helyzeten kívül, amikor ismét Pjatov védett bravúrral, nem tudtak komoly helyzetet kialakítani. Amikor pedig a 90. percben Pizarro kiegyenlített, Cantalejo érvénytelenítette a találatot támadó fault miatt. Minimum kérdéses ítélet volt!

A játék képe alapján a Sahtar Donyeck megérdemelten nyerte meg az utolsó UEFA-kupát, mert többet tett a siker érdekében. És mert minden döntőt meg kell nyernie valakinek

Ezzel Mircea Lucescu az első román edző, aki megnyeri az UEFA-kupát és Kovács István valamint Jenei Imre után a harmadik, aki európai kupát nyer. A végig pályán lévő és jól játszó Razvan Rat pedig Gheorghe Hagi és Gheorghe Popescu után a harmadik román játékos, aki elhódítja a serleget.

 

Sahtar Donyeck-Werder Bremen 2-1
Sahtar Donyeck: Andrij Pjatov-Olekszandr Kucser, Ilsinho (Olekszij Gaj 100.), Razvan Rat, Dmitrij Xsigrinszkij, Fernandinho, Jadson (Igor Duljaj 118.), Marius Lewndowski, Willian, Dario Srna, Luiz Adriano (Olekszandr Gladkij 90.)
Werder Bremen:
Tim Wiese-Sebastian Boenisch, Naldo, Sebastian Prödl, Clemes Fritz (Petri Pasanen 95.)-Frank Baumann, Thorsten Frings, Mesul Özil, Peter Nimeyer (Alekszandros Ciolisz 103.)- Markus Rosenberg (Aaron Hunt 78.), Claudio Pizarro
gólok: Luiz Adriano (26.), Jadson (97.) illetve Naldo (36.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: